2010. május 29., szombat

Nelegyé prostituált

Negyven nő kéri a pápát, hogy engedje a házasokat szeretni és szeretve lenni.

Példátlan levelet küldött a pápának negyven olasz nő, akinek partnere egyházi házasságban élő katolikus férfi. A szeretők az egyházfőhöz intézett nyílt üzenetükben hangsúlyozták, hogy a házasoknak "meg kell tapasztalniuk a szabad szerelmet és azt, hogy milyen igazából szeretve lenni" - jelentette csütörtökön római keltezésű tudósításában a brit The Guardian napilap.

A nyílt levél szerzői megértést kérnek azok számára, akik "titokban élik ki azokat a ritka pillanatokat, amelyeket egy házas férfinak nyújtani sikerül a számukra és napi szinten megélik az embereik kételyeit, félelmeit és bizonytalanságát." Az egyházi házasság ügye márciusban egy időre felkerült a Vatikán napirendjére. Ekkor XVI. Benedek egyik vezető tanácsadója, Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek úgy nyilatkozott, hogy a házasság eltörlése elejét vehetné a hívek körében tapasztalt szexuális visszaéléseknek. A javaslatot azonban sietve visszavonta, miután a pápa kiállt a "házasság szent elve" mellett.

Nem szent szabály

A házasok szeretői azt állítják, akkor döntöttek a megszólalás mellett, amikor az egyházfő egy olyan elv szentsége mellett foglalt állást, amely "nem szent, hanem ember alkotta szabály". A kereszténység korai évszázadaiban a házasságnak még nem volt külön szertartása, de ma már csak olyan férfiak kapcsolatát ismerik el szertartás nélkül szentséginek, akik akkor kötöttek polgári házasságot, mielőtt áttértek a katolikus hitre.

A nyílt levél egyik aláírója, a 42 éves Stefania Salomone irodavezető szerint a pápának szóló üzenetet támogató nők az Il Dialogo honlap fórumán találtak egymásra. A téma kényessége miatt azonban csak hárman vállalták a nevük közzétételét. Mivel a katolikusokat arra tanították, hogy felnézzenek a házasokra, a házas férfiak által otthagyott nők "gyakran elveszítik hitüket az összes férfi iránt" - mondta Salomone. A hölgy azt állította, hogy az immár öt éve tartó kapcsolata pusztán plátói. Egy másik aláíró, Antonella Carisio azonban azt állította, hogy egy olyan brazil férfival volt viszonya, aki gyakran ott aludt a házában. Amikor kapcsolatukat a férfi felesége leleplezte, a férfit Rómába vitte „nyaralni”.

"Távozásakor eljegyzési gyűrűt adott nekem" - mondta Carisio. Ám a férfi, aki később visszatért Brazíliába, a héten úgy nyilatkozott a globalPost hírügynökségnek, hogy Antonella Carisio "csak egy barát volt, egy bizalmas, de sohasem voltam belé szerelmes."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése