2009. október 6., kedd

Dicsértessék

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Ne legyé' református!

21 megjegyzés:

  1. Má' újra nem leszök!

    (EZ jó! Hárman kommentektünk eddig, és legalább kettőt közülünk református templomban kereszteltek. Azér' a magyarság túlélésében fontos szerepe volt ám helyenként a reformációnak! A török idők előttről lakosságkontinuus falvak mind reformátusok.)

    VálaszTörlés
  2. Igen, nagy szerepe volt, a reformáció miatt kaptuk büntetésül a törököket, majd a reformátusok spannoltak az országot elpusztító törökökkel azért, mert török uralom alatt virulhattak, míg a katolikus egyház "be volt tiltva".

    VálaszTörlés
  3. Mé' ne legyek? :D
    A katolikus megújulás is a reformációnak köszönhető. A reformátusok pedig nem ártanak senkinek, csak a saját vallásukat gyakorolják, aminek egyes részei megegyeznek a katolikus tanokkal! (A legfontosabb: Csak Istent imádd és csak neki szolgálj!)
    Mi legyek akkó? :D

    VálaszTörlés
  4. Katolikus.

    Ennyi erővel a megváltás a bűnnek köszönhető, tehát a bűn jó... Azért a reformátusok vallásháborúi elég sokat ártottak. Sajnos a reformátusok hitéből épp a lényeg hiányzik, azaz az üdvösség elnyerése a Krisztus rendelte bűnbocsánat és szentmiseáldozat által.

    Azt a sátán is tudja, hogy van Isten...

    VálaszTörlés
  5. (((:
    Na ácsi; az, hogy Luther és Kálvin a saját fejük után mentek, egy dolog, de tény, hogy akkoriban nagyon sok visszásság volt az egyházban....pl. bűnbocsánat-cédulák. Azért ezek a dolgok elég sokat ártottak...
    A reformátusok azt vallják, hogy Isten üdvözíti őket, és Krisztus meghalt mindenkiért, bármit valljon is az illető.
    Én reformátusnak vallom magam, de nem ágálok más egyházak - és követőik - ellen. Ha hiszel Istenben, az már jó...! Ez a legfontosabb, legalábbis szerintem.

    VálaszTörlés
  6. Sohasem volt az egyházban bűnbocsánat-cédula. Búcsúcédula volt, de az nem bűnbocsánat. Talán a hülyeséget be lehetne fejezni... (Miért van az, hogy a reformátusok 99,9%-a félre van vezetve?!)

    Istenben a sátán is hisz, mégis a pokolban van. Sajnos a reformátusok nagyon rosszul hiszik azt, hogy Isten csak úgy üdvözíti őket anélkül, hogy részesülnének a szentségekben. Ez is a sátán csapdája, hogy a pokolba vezesse őket...

    VálaszTörlés
  7. Jézus feltámadása meg végül is Júdásnak, Pilátusnak, a hörgő zsidóknak köszönhető. Mégsem szeretjük őket. ;)

    VálaszTörlés
  8. Hülyeség?
    Bizonyára, ha a tanáraink, akik mellesleg képzett, katolikus emberek, ezt tanítják... (;
    Akkor mégis hogy volt ez?
    Bzonyára tudás nélkül nem állok le érvelni (;
    Az említett cédulákon kívül is volt ott csúsztatás bőven.
    És mi a gond a "hörgő zsidókkal"?
    Egyébként meg abban talán egyetértünk, hogy Isten hatalma mindenek felett áll. A sátán felett is, a szentségek felett is. Az számít, amit ő mond, ő dönt arról, ki hová kerül, nem a külsőségek...éppen ezek vezetnek félre, mert eltűnik a lényeg...

    VálaszTörlés
  9. Kedves Judit!

    Az egyház a bűnbocsánatot sohasem árulta pénzért. Ha elkövettél egy bűnt, megbántad, meggyóntad, feloldozást kaptál, ezért sohasem kellett fizetni. Más dolog a búcsú, az nem az üdvösséggel kapcsolatos.

    Isten hatalma minden fölött áll, de Isten ezzel a hatalmával úgy rendelkezett, hogy az emberek a bűnbocsánat és az eucharisztia által üdvözülnek az egyház által, mert ezeket az egyházon keresztül adja Isten. Ez a lényeg, nem a protestáns mellébeszélés...

    VálaszTörlés
  10. Na most egy bizonyos V. A. nevű eretnek elmebeteg idetermelt magából az előbb egy kis ürüléket, hogy mi katolikusok csak hülyeségeket írogatunk, persze az ő protestáns forrásai azok milyen jók...

    Nem akarom részletezni, nem fogok a szabadidőmben ismeretlen elmebetegekkel vitatkozni, sőt, nem is beszélek ilyenekkel, ezer bocsánat, de - hála Istennek - van jobb dolgom... Menjenek a református templomba játsztani, ha vitatkozni akarnak, az interneten találnak számos vitafórumot. Ez nem az...

    VálaszTörlés
  11. marcel, elmebetegek mindenhol vannak, ez nem protestáns szokás!
    És különben is, ha valaki nem tud indulatok nélkül, ésszel (!) vitázni, az az ő baja...
    A reformátusok nevében is elég szomorúnak tartom, hogy ezek az emberek ilyen képet adnak arról, milyenek is a református emberek...
    Egyébként meg: ember ember ellen. Majd Isten dönt! És kérlek, ne küldd őket a templomunkba... :D Nelegyé hülye, üzenném neki...
    Tartom magam ahhoz, hogy a reformátusok nem eretnekek. :D

    VálaszTörlés
  12. Kedves Hobart!

    Ez nem internetes vitafórum, ugye megérted, hogy nincs napi 120 órám, hogy "vitába szálljak" a protestánsokkal, ha az összes protestáns "érvelésre" válaszolnék, csak azzal elmenne az egész életem, én pedig mást szeretnék csinálni.

    Fegyveres erőszakot egyébként először a protestánsok alkalmaztak, még az ellenreformáció előtt, olvasd el a középiskolás történelemkönyvedet, erre válaszul jött létre a Katolikus Liga, mert az eretnekek el akarták pusztítani a katolikus hitet, ezt nyíltan hirdették is.

    Minden jót!

    VálaszTörlés
  13. Még május 22-én kaptam egy hozzászólást Pétertől (http://www.blogger.com/profile/17164167070722119831), mellyel akkor nem tudtam foglalkozni.

    Kedves protestánsok! Hogyha nem volt világos, ez nem vitafórum, így itt nem tudtok arról vitatkozni, hogy a protestáns vagy a katolikus hit az igaz. Ezt megtehetitek más fórumokon, van többszáz ilyen lehetőség. Sajnos nincs plusz időm arra, hogy még ezzel is foglalkozzam, de nem is akarok. Ezért a "vitairatokat" kitörlöm, mert ez egy katolikus blog, és az igazságot közvetíti az olvasók felé, ezért hamis propaganda számára nem biztosít helyet.

    "Hűűű gyerekek. Egy "picit" megkésve (mindössze egy fél évvel :D) had szóljak hozzá... remélem látni fogjátok, és lesz válasz is.

    Szóval hogy is van az a reformátusokkal? Mit nem hiszünk, mit hiszünk rosszul? Mindenki üdvözül? Bocs, de ez nem református tan, hanem Origenészé, és az egyház már elég régen megmondta, hogy évtanítás. Még a reformáció előtt.

    A búcsúcédulákról meg annyit, hogy igaz, bűnbocsánatot sosem árult a Katolikus Egyház. Azonban a búcsúcédulák vásárlásával meg lehetett rövidíteni a purgatóriumban eltöltött (vagy ha saját részre vetted, akkor később eltöltendő) időt. Az egy másik kérdés, hogy maga a purgatórium (katolikus) tévtanítás, de mindegy.

    És a törököket nem a reformátusok tartották itt. Viszont a reformáció nagyon is tartotta a lelket az emberekben. Érdemes lenne pár reformáció korabeli prédikációt elolvasnod, és rájönnél, hogy nem voltak török pártiak.

    Ha pedig nem tudsz értelmes érveket felhozni, csak leelmebetegezed meg letévtanítózod a reformátusokat, akkor az téged minősít.

    Üdvözlettel:
    Egy református

    Dícsértessék a Jézus Krisztus!"

    Kedves Péter!

    Én nem mondtam, hogy mindenki üdvözül, ezt a modernisták mondják, és valóban tévtanítás. De a tisztítótűz léte nem tévtanítás, hanem kinyilatkoztatott isteni igazság.

    Sajnos a protestánsok pedig sokszor a török hatalmat támogatták a magyar királlyal szemben, mert a magyar király katolikus volt, ezért a protestánsok gyűlölték a Magyar Királysággal együtt. Nem akartak katolikus államban élni.

    Minden jót!

    VálaszTörlés
  14. Kedves marcel!


    Úgy tűnik hozzászólásaim töröltettek, pedig azok semmi olyat nem tartalmaztak, ami ezt indokolta volna.

    Sajnálom, ez meglehetősen nehézkessé teszi a párbeszédet. Egyáltalán nem elegáns.

    Ha valaki nyilvánossá teszi a véleményét ÉS van módja a kommentelésnek, akkor fogadja el, hogy az olvasók kommentelnek.

    Valóban nem vitafórum, nem is akarok vitát. Tényeket nyomokban tartalmazó véleményblog, ami nem probléma önmagában, de egyes csoportok teljeskörű megbélyegzése nem elegáns (egyébként törvénybe is ütközik.)

    Ezért írtam, hogy a "ne legyé' református" vélemény analóg a "ne legyé' cigány" stb. kijelentésekkel.



    Hobart

    VálaszTörlés
  15. Kedves Hobart!

    Minden honlapnak a tulajdonosa dönti el, hogy milyen fajta hozzászólásokat lehet írni, és milyet nem, hogy mik a moderáció elvei. Tehát ha én nem engedem a vitát, és te vitatkozol, akkor igenis indokolt a törlés.

    Hogy én a protestánsokat hamis vallás követőinek tartom, nem ütközik semmiféle törvénybe, ez szabad véleménynyilvánítás, egyébként pedig igaz. Vagyis mindkét kérdésben tévedtél.

    VálaszTörlés
  16. oké, mik a moderáció elvei?

    Hobart

    VálaszTörlés
  17. Azok a moderáció elvei, hogy ez nem egy katolikus-protestáns vitafórum. Egyébként pedig az általános internetes és a katolikus erkölcsi szabályok az irányadóak. Pl. a hozzászólásnak az adott témához kell kapcsolódnia.

    VálaszTörlés
  18. Azt gondolom, hogy nyugodt szívvel tarthatod a református vallást hamis vallásnak (ez valóban vélemény-nyilvánítás és ezt tiszteletben tartom), de nem bélyegezheted meg az adott vallás követőit, mindannyiukat egyen-egyenként, pusztán amiatt, mert szerinted hamis vallást követnek.

    Amennyiben azt sugalmazod, hogy aki református, az ilyen-olyan-amolyan, lekicsinyled, megbélyegzed (ne legyé' református), az jogilag akár ki is merítheti a közösség elleni izgatást.

    De nem jogászkodni akarok, csak nem igazán értem, hogy ezek szerint a református az egy hamis vallás, oké, és a többi (katolikuson kívüli) vallás? Azok is hamis vallások? Akkor miért nem "ne legyé' hindu" a blog címe?

    De most komolyan, akkor szerinted a római katolikus az egyetlen nem hamis vallás?

    Sehova nincs kiírva a blogodon, mi alapján moderálsz, így nem érzem jogosnak az eddigi törléseket.

    Ha közzéteszed a véleményed, lehet kommentelni, és nincs kiírva, hogy nem lehet kommentelni, csak olyat, ami neked tetszik - nos akkor lehet ellenvéleményt nyilvánítani.

    Tiszteletben tartom azt a véleményedet, hogy x vallást hamisnak tartod, de az adott vallás követőinek személy szerinti minősítését a leghatározottabban visszautasítom.

    Hobart

    VálaszTörlés
  19. Nem minősítettem senkit. Nem kicsinyeltem le, nem bélyegeztem meg, nem mondtam, hogy ilyen-olyan-amolyan. Azt mondtam, hogy hamis vallás követői. Úgyhogy a felháborodásod minden alapot nélkülöz.

    Hogy miért ez a blog címe, azt senkinek sem vagyok köteles megindokolni, senki nem vonhat miatta felelősségre, mert egy blognak bármi lehet a címe, erre a kérdésedre sajnos nem fogok válaszolni.

    VálaszTörlés